Waarom word je dik van alcohol?

Alcohol. Ik hou er wel van.

Een Pinot Grigio bij het eten. Of een biertje in de zon op een mooi terras.

Dat moet kunnen. Zeker als je geregeld sport. Sterker nog. Dat is een van de redenen dat ik sport. Het geeft mij het ‘recht’ om af en toe te genieten van een lekker drankje. Door te sporten voorkom ik tóch dat ik een bierbuikje krijg.

Bij EnergizeMe praat ik veel over vetten en suikers. En terecht. Want dit zijn twee waardevolle brandstoffen.

Maar er zijn nog twee voedingsstoffen die energie leveren: eiwitten en alcohol.

Wát? Energie uit een pilsje?

Ja. Alcohol levert ook energie. Maar helaas, voor een marathon of voetbalwedstrijd heeft het geen zin om een paar biertjes te drinken voor een snellere tijd of het winnen van de wedstrijd. Dat is natuurlijk logisch. Iedereen weet dat het “loze calorieën” zijn. Daarbij zou je geen bal meer raken.

Een wijntje of biertje levert dus energie, maar het is een voedingsstof waar het lijf niets aan heeft.

Als ik bij Het Bonte Paard in Laren in de zon zit met een witbiertje denk ik daar heel anders over. Mijn lijf krijgt dan misschien geen nuttige energie, maar mijn brein is toch tevreden.

Waarom word je dik van alcohol - proost

Maar goed. Even terug naar dat bierbuikje, dáár hadden we het over.

Ik heb altijd gedacht dat je dik wordt van de alcohol zelf. 1 gram alcohol staat immers voor 7 kcal. Maar na mijn opleiding over sportvoeding weet ik beter.

De opleiding was pittige kost.

Maar ik kwam ook een leuk feitje tegen, waar ik mij nooit van bewust ben geweest. Alcohol wekt de eetlust op. Een bitterbal (excuses voor de vegetarische tak van de familie) ernaast is net wat lekkerder dan normaal. Maar de primaire reden dat we dik worden van een biertje zit hem niet hierin:

De energie uit een wijntje of biertje wordt in ons lijf omgezet in warmte. Normaal is dit een functie die wordt verzorgt door de verbranding van koolhydraten en vetten.

De verbranding van de alcohol gaat voor. Het lichaam is slim genoeg om te weten dat deze zo snel mogelijk het lijf weer moet verlaten. De vetverbranding wordt op deze manier verminderd. Als er dus alcohol in het lijf is hoeven deze koolhydraten en vetten dat werk niet meer te doen. Ze worden dus niet verbrand. Dat is nu overtollig en wordt opgeslagen als vet. Vooral in de buik: de bierbuik. Althans dat is bij mannen het geval. Bij vrouwen komt dit vooral op de heupen en bovenbenen terecht.

Ik kan deze blog natuurlijk gebruiken om alle nadelen en gevaren van overmatig drinken op te sommen. Maar daar word ik zelf altijd zo moe van. Iedereen weet dat overmaat schaadt.

Dus ik zou zeggen: lekker blijven sporten en af en toe een biertje en een koude douche.

Of een koud biertje en een gewone douche.

Wil jij meer weten over hoe je iets verstandiger eet/ drinkt? Lees dan hier verder.

PS. Wil jij geen blogs missen? Volg EnergizeMe dan op Facebook en/ of LinkedIn.

Over de schrijver
Ik ben Maarten de Jong. Oprichter van EnergizeMe. Ik help jou aan meer energie, minder stress, meer focus, betere slaap en een gezond gewicht. Hoe? Met ademhalingsoefeningen, slim sporten en verstandiger eten. Ik ben ademcoach, sportvoedingsadviseur en expert in duursport. Maar ik ben geen ‘gezondheidsfreak’. Ik ben dol op Leffe Blond. En chocolade M&M’s zijn mijn favoriet bij de koffie. Ik heb ook écht weleens stress. Juist daarom probeer ik fit te blijven. Want met een fit lijf en een scherp brein is alles wat je doet veel leuker. Je werkdagen zijn effectiever, je kunt je beter concentreren en je hebt meer energie. Ook ná een lange werkdag en in het weekend.
Reactie plaatsen