Verse thee, heet water met een smaakje is in de winter extra lekker. Afgelopen zomer schreef Maarten al een blog over water met een smaakje. Dat frisse komkommer- en frambozenwater kan nu nog steeds heerlijk zijn als je probeert minder frisdranken te drinken. Toch heb je rond deze tijd van het jaar wellicht af en toe liever een dampende kop thee voor je neus. Ook in de winter kun je je water opleuken. Grijp dus niet naar frisdrank, maar lees hier hoe je de overheerlijkste thee maakt.
Verse thee met gember
We beginnen simpel: gember. Voor wie deze beige-achtige wortel nog niet kent: gember is goed voor bijna alles. Het helpt tegen keelpijn, stimuleert de spijsvertering en geeft je immuunsysteem een boost. Vanbinnen is de gember geel en de smaak is kruidig tot licht pittig. Je kunt de schil eraf halen voordat je deze wortel in je thee gebruikt, maar je kunt de schil ook laten voor wat die is.
Thee maken van gember is simpel. Je snijdt een paar plakjes van de wortel af en doet ze in een mok of theeglas. Daar bovenop giet je kokend water. Vervolgens moet je de thee even laten trekken. Hoe meer gember en hoe langer je de thee laat trekken, hoe pittiger die smaakt.
Verse thee met gember en citroen(rasp)
Ikzelf vind thee met alleen gember heerlijk, maar ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die dat een beetje saai vinden. Daarom deel ik ook de geavanceerde versie: gemberthee met citroen(rasp).
De citroensmaak kun je op twee manieren creëren. Als eerste kun je een klein plakje citroen afsnijden en die met de gember laten trekken. Je kunt er ook voor kiezen om de gember in een theezakje of -bal te doen. Voeg daar wat citroenrasp aan toe en je krijgt hetzelfde effect. Door alles in een theezakje of -bal te doen, voorkom je dat er teveel schilletjes gaan ronddrijven in je thee.
Verse thee met steranijs, sinaasappel en kaneel
Voor wie geen fan is van gember, heb ik een totaal andere theevariant in de aanbieding. Dit is momenteel mijn lievelingsthee. De steranijs maakt de thee kruidig, de sinaasappel geeft een fris effect en de kaneel voegt er een echt wintergevoel aan toe. Geef mij op kerstavond zo’n theetje en je hebt geen last meer van me.
Hoe maak je deze thee? Snijd twee plakjes sinaasappel af en doe die in een mok of glas. Deze thee ziet er best leuk uit, dus ik zou een glas aanraden. Vervolgens voeg je de steranijs en het kaneelstokje toe en je schenkt er heet water overheen. Deze thee moet een paar minuten trekken.
Wist je dat je met dezelfde ingrediënten een heerlijke gin-tonic kunt maken? Ik kwam er toevallig achter, omdat ik een foto van mijn thee naar een vriendin stuurde. Die dacht vervolgens dat ik op een maandag om 10 uur ‘s ochtends aan de alcohol zat, omdat zij dat weekend een gin-tonic met steranijs, sinaasappel en kaneel op had.
Verse thee met munt (en honing)
Inmiddels is hij misschien al een classic geworden: de verse muntthee. Ga theedrinken buiten de deur en er is grote kans dat de muntthee op de drankenkaart staat. De thee is snel gemaakt. Dat is ook de reden waarom ik een muntplant in de keuken heb staan. Je plukt een paar muntbladeren, doet ze in een theeglas en voegt het theewater toe. Honing in muntthee is heel populair (en lekker!). Let wel op dat honing regelrecht omgezet wordt in suiker. Als je probeert op de suikers te letten, is honing misschien een minder goed idee. Maar ook zonder honing smaakt deze thee voortreffelijk.
Houd je van een wat zuurdere thee? Dan kun je een paar druppeltjes citroensap toevoegen.
Verse thee met citroen en steranijs
Hier nog een thee-recept voor de liefhebbers van zuur. Deze thee is een zuurdere variant van de thee met steranijs, sinaasappel en kaneel. Snijd een paar plakjes van een citroen (twee of drie). Voeg wat steranijs toe en giet er theewater bij. Om de zure smaak wat af te vlakken, kun je eventueel een kaneelstokje toevoegen en gember is er ook erg lekker bij.
Verse thee met appel en kaneel (appeltaartthee)
Ik wist lange tijd niet dat dit kon, maar ik heb het toch eens geprobeerd. Mijn eindoordeel? Deze thee smaakt naar appeltaart. Dus heb je zin in een appeltaart, maar niet in de calorieën die erbij horen? Maak dan deze appeltaartthee!
Eigenlijk is het heel simpel: snijd een appel in stukjes en bestrooi deze met een beetje kaneel. Zet ondertussen de waterkoker of je gezellig ouderwetse fluitketel aan. Doe vervolgens de appel en de kaneel in een glas en giet het kokend water erbij (niet andersom, dan blijft de appel drijven en krijgt de thee minder smaak). Voor nog meer smaak kun je de appelschijfjes vijf minuten laten koken in een pan met een ruime hoeveelheid water en dat water voor de thee gebruiken. Let op: de thee wordt dan wel veel zoeter, dus als je daar niet van houdt, kun je dat het beste achterwege laten.
Verse thee met komkommer
Nog een experiment: thee met komkommer. Het klinkt misschien een beetje zomers voor deze tijd van het jaar, maar het is in ieder geval warm. In eerste instantie was ik er ook niet van overtuigd of dit wel een goede combi was, maar toen ik proefde, moest ik toegeven dat ik het best lekker vond. Deze thee is vast niet voor iedereen, maar ik ga hem vaker maken.
Ben je toch benieuwd en heb je zin om te experimenteren? Snijd dan een ruim stuk komkommer af, en maak er met de kaasschaaf langwerpige plakjes van. De schil kun je gewoon laten zitten. Die zorgt voor meer smaak en vitaminen. Ik ben benieuwd wat je van deze combinatie vindt!
Verse thee met citroenmelisse
Citroenmelisse is een plantje dat naar citroen ruikt. Het heeft ook een citroenachtige smaak, maar is wat kruidiger. Ook heeft het een geneeskrachtige werking. Het is goed voor het hart- en vaatstelsel en het bevordert de spijsvertering. Daarnaast schijnt het ook een troostend en kalmerend middel te zijn.
Citroenmelisse is erg populair in limonade, maar je kunt er ook thee van maken. Dit kun je doen met alleen citroenmelisse, maar je kunt ook iets extra’s toevoegen. Ingrediënten die er goed bij passen zijn gember en steranijs. Je kunt de citroenmelisse -net zoals munt- gewoon in je glas doen en er theewater aan toevoegen.
Ben je nog niet klaar met alle thee-experimenten?
Dan heb ik hier nog een aantal thee-tips die ik zelf niet heb geprobeerd:
Het schijnt dat je door ananas 15 minuten te laten koken heerlijke thee kunt maken. Je moet dan het water uit de pan als theewater gebruiken, omdat de ananas daarin trekt. Verder kun je proberen framboos, blauwe bes of rode bes aan je thee toe te voegen. Wil je thee met een frisse en kruidige smaak? Dan kun je ook basilicum gebruiken.
Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt door deze combinaties. Heel veel theedrinkplezier!