Door: Marjolein de Jong (ja, de vrouw van…)
Voordat ik Maarten kende, ontbeet ik altijd met een bak magere vanilleyoghurt met een banaan en van die heerlijke choco-cruesli. Tja, daar kom ik nu niet meer mee weg, want dat zit natuurlijk vol toegevoegde suikers. Wel lekker voor een kickstart van de dag, maar om 10 uur heb je alweer honger.
Daarom heb ik de magere yoghurt vervangen door volle yoghurt en de cruesli door zelfgemaakte suikervrije granola. Het is tenslotte bijna onmogelijk om in de winkel suikervrije granola te vinden die ook nog volkoren granen bevat (nog zo’n ‘eis’ van Maarten: volkoren producten eten). Daarbij is granola heel makkelijk en leuk om te maken en je huis ruikt daarna naar versgebakken appeltaart :-).
Ingrediënten suikervrije granola:
• 200 gram volkoren havervlokken
• 100 gram ongebrande cashewnoten
• 100 gram ongebrande walnoten
• 1,5 eetlepel kokosolie (of olijfolie als je dat niet hebt)
• 1 eetlepel koek of –speculaaskruiden (ik heb die van Dille & Kamille, maar je hebt ze ook in de supermarkt). Als je dit niet in huis hebt, kun je ook prima kaneel gebruiken.
• 40 gram kokosrasp (optioneel)
Bereiding:
• Verwarm de oven voor op 160 graden
• Leg een bakplaat klaar met daarop een bakpapiertje
• Doe de noten, havervlokken en kokos in een grote kom en meng met de koekkruiden
• Maak de kokosolie vloeibaar
• Giet de olie over het notenmengsel en roer even goed door
• Spreid de granola uit over de bakplaat
• Zet voor 10 minuten in de oven
• Schep na die 10 minuten even om
• Doe nog 10 minuten in de oven
• De granola volledig af laten koelen en dan afgesloten bewaren
Dit is hoe ik het maak, maar je kan natuurlijk naar smaak variëren met de ingrediënten. Ook de hoeveelheden zijn een indicatie, je kunt hier zelf een beetje mee rommelen. Ik zou deze granola wel met lekker zoet fruit eten, zoals peer, banaan of zoete aardbeien, als tegenhanger voor het zure van de yoghurt. De granola is tenslotte suikervrij!
Eet smakelijk!
Wil je weten waarom Maarten iets minder suiker adviseert? Lees dan zijn gratis e-book.