Omgaan met stress – Stresstips van een stresskip

Ik ben een stresskip: druk, druk, druk…stress, stress, stress. De stresslevels kunnen flink omhoog schieten, zeker nu we weer vaker thuiswerken.

 

Voel jij je vaak gestrest? Wie weet, voel je je weer rustig en ontspannen na het toepassen van mijn 13 tips tegen stress.

 

Vorige week stond ik op z’n kop op m’n yoga mat toen ik bedacht dat ik op dat moment eigenlijk in een Teams-meeting had moeten zitten. Met een rood hoofd en in een dry-fit T-shirt schoof ik uiteindelijk veel te laat aan bij een college. Ik heb mijn camera maar uit gelaten tot de blosjes weggetrokken waren…

 

Nu ben ik normaal niet zo’n enorme stresskip, maar de afgelopen week schoten mijn stresslevels flink omhoog. Dat kwam vooral doordat ik het overzicht verloren was. Ik had geen duidelijk plan wat ik per dag wilde doen. Ik vond het de hoogste tijd om dat stresslevel te dimmen. Herkenbaar? Wie weet, heb je iets aan de trucjes die ik toepas. Ik neem je mee in mijn week.

 

Doe niet teveel verschillende dingen op één dag

stress

Maandag – 15.00: Dit is mijn meest productieve en minst stressvolle dag van de week. Waardoor dat komt? Ik heb me gefocust op één ding: werken aan de voorbereidingen voor mijn scriptie. Meestal werkt dat voor mij beter dan allerlei dingen door elkaar doen.

 

Dus heb je uiteenlopende bezigheden?

 

Dan kun bijvoorbeeld de maandag vrijhouden om aan de plannen voor je eigen bedrijf te werken, dinsdag, woensdag en donderdag werken voor je baas en vrijdag besteden aan die nieuwe cursus.

 

Stel jezelf doelen

Maandag – 16.30: Ik voel me voldaan. Het helpt mij om van tevoren te bepalen wat ik op een dag écht gedaan moet hebben. Doe ik dat niet, dan is de kans groot dat ik zomaar een beetje aan zit te rommelen (zoals dinsdag, woensdag en donderdag). Wees consequent, maar ook realistisch. Bedenk wat die dag écht gedaan moet worden.

 

Ga je teveel doelen stellen, dan bestaat de kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet en dat levert stress op.

 

Doe elke dag iets wat je leuk vindt

omgaan-met-stress-uno

Maandag – 17.00: Tijd voor de beloning! Ik win een potje Uno van mijn huisgenoten. Een beetje ontspanning aan het eind van de dag heb ik wel verdiend. Zorg ervoor dat je elke dag iets leuks doet. Het leven is er tenslotte ook om van te genieten 😊.

 

En zo kan je de volgende dag hopelijk weer opgeladen aan het werk.

 

Wees tevreden met ‘goed genoeg’

Dinsdag – 14.30: Eigenlijk heb ik de hele dag nog niets anders gedaan dan lekker tegen de verwarming aan een boek lezen en naar buiten staren. Ik zou een heleboel dingen kunnen doen, maar ze hoeven vandaag niet per se af te zijn. Ik probeer te accepteren dat mijn werk wat langzamer gaat deze periode. Gisteren heb ik hard gewerkt en morgen is er weer een dag.

 

Voor nu is dat wat ik heb gedaan goed genoeg.

 

Neem pauzes

Dinsdag – 15.00: Ik besluit nog maar eens een lekker uitgebreide pauze te nemen met een kopje koffie, appel met kaneel en met mijn huisgenoot. Als je je niet kunt concentreren, is het soms het beste om te stoppen. Zorg ervoor dat je écht pauze neemt, dus niet snel je boterhammen naar binnen werken terwijl je je mail beantwoordt!

 

Als je dat doet, heb je tijdens je werkdag eigenlijk geen moment van rust, dus je geeft je stresslevel ook niet de kans om te dalen.

 

Sport in de ochtend

omgaan-met-stress-zwemmen

Woensdag – 9.15: Na een uur baantjes trekken ga ik fris en fruitig achter mijn laptop zitten. Het kan heerlijk zijn om vroeg in de ochtend te bewegen. Door het sporten gaat er meer bloed en zuurstof naar je hersenen, waardoor je je daarna beter kunt concentreren. Top, want dan kun je ook beter doorwerken en dat levert minder stress op.

 

En ik moet zeggen dat die fietstocht naar het zwembad in de ochtendkou me ook een lekker frisse blik gegeven heeft!

 

Eet gezond, maar niet te geforceerd

Woensdag – 18.00: Gezonde voeding zorgt ervoor dat je je fijner voelt, maar focus er ook niet te veel op. Ik was vandaag van plan om geen grammetje slecht voedsel in mijn lichaam te stoppen. En toch sta ik nu bij de Albert Heijn met een Tony’s-Reep in mijn handen. Iets met een roze olifant?

 

“Denk NIET aan een roze olifant!” Waar dacht je aan? Juist, aan een roze olifant. Over deze zin bestaat een hele theorie. Framingspecialiste Sarah Gagestein schreef er een compleet boek over. Het komt erop neer dat we hetgeen dat we niet willen juist doen als we er teveel aan denken.

 

Wees dus niet te streng voor jezelf, want voor je het weet sta je ook bij het schap met zoetigheid in de supermarkt.

 

Doe yoga (of iets anders)

Donderdag – 16.00: Na een totaal niet-productieve dag (en veel stress tot gevolg) hou ik het voor gezien. Ik ga op z’n kop op m’n yogamatje staan om mijn rust terug te vinden. Hopelijk helpt yoga (of iets anders) jou ook om weer zen te worden.

 

Vergeet dan niet, net zoals ik, dat je eigenlijk een afspraak hebt, want dan is je rust zo weer weg.

 

Ademhalingsoefeningen voor een stresskip

stress-ademhalingsoefening

Donderdag – 22.30: Het zou heerlijk zijn als ik straks rustig in slaap kan vallen, dus ik doe een paar ademhalingsoefeningen van Maarten.

 

Ademhalingsoefeningen helpen je om je energie te sparen. Just breathe! Zo simpel is het soms.

 

Verander je omgeving

Vrijdag – 9.00: Mijn huisgenoot en ik zitten in de openbare bibliotheek met hopelijk een productieve dag voor de boeg. Ik heb er alle vertrouwen in. Het werkt bij mij altijd heel goed om mijn omgeving te veranderen. De keuken, mijn kamer en de bieb zijn mijn favoriete plekken.

 

En goed gezelschap helpt natuurlijk ook enorm mee 😊.

 

Maak een lijst

Vrijdag – 13.00: Mijn gouden tip (of eigenlijk die van mijn huisgenoot): schrijf alles op dezelfde plek op. Dat had ik zelf eigenlijk ook al bedacht, maar op de één of andere manier kon ik me er de afgelopen weken niet toe zetten om dat te doen. Ik had allerlei losse lijstjes liggen. Maar als je alles op hetzelfde papier opschrijft, wordt dat een verlengde van je hersens: een USB-stick voor je geheugen.

 

Door de wetenschap dat alles op papier staat, hoef je niet steeds je taken in je hoofd te herhalen. Dat creëert rust.

 

Las één dag in voor losse taken

Zaterdag – 11.00 Een afspraak maken om bloed te prikken, een nieuwe telefoon uitzoeken, mail beantwoorden… Het zijn dingen die blijven liggen als je andere prioriteiten hebt, maar ze moeten wel gebeuren. Zorg ervoor dat je een dag(deel) hebt waarin je al die vooruitgeschoven taken afrondt.

 

Het resultaat? Een heerlijk opgeruimd hoofd.

 

Neem ’s avonds écht vrij

Zaterdag – 18.00 Heerlijk, zo’n vrije avond. En ook een vrij weekend, als dat kan. Zondag ga ik de hele dag niets doen. Het gevaar van thuiswerken is dat je altijd bezig blijft. Je kunt na een werkdag immers niet de deur van het kantoor achter je dicht laten vallen en je werk daar laten. Als je je constant in dezelfde ruimte bevindt, is het gemakkelijk om werk en ontspanning door elkaar te laten lopen.

 

Dus merk je dat je ’s avonds nog een uur bezig bent met het beantwoorden van je e-mail? Ga dat ene goede boek lezen! Morgen is er weer een dag…

 

Hopelijk heb je iets aan deze dertien tips en brengen ze geen ongeluk 😊 . Wat doe jij om rust en ruimte in je hoofd te maken?

 

Over de schrijver
Ik ben een drieëntwintigjarige duizendpoot. Het liefst stop ik mijn week propvol met allerlei activiteiten die ik leuk vind. Sporten, lezen, studeren, werken en daarnaast óók nog genieten van het gezelschap van anderen: het staat allemaal op mijn planning. Water is mijn element. Ik ben regelmatig in het zwembad te vinden om baantjes te trekken. Hardlopen doe ik ook, het liefst drie keer per week zo’n vijf kilometer. Ik ben zeker geen fitgirl. Ik sport alleen wanneer ik er zin in heb. Ik moet er energie uit kunnen halen en dat laatste lukt lang niet altijd. Reden genoeg om daar iets aan te doen! Daarom zal ik de komende tijd een flinke dosis tips en trucs van Maarten toe gaan passen en daarover schrijven. Wat kun je van mij verwachten? Een heleboel ervaringsverslagen op het gebied van ademhalingsoefeningen, slim sporten en gezond eten. En wie weet, deel ik ook wel eens makkelijke vegetarische, vegan of suikervrije recepten die ik op een regenachtige zondag heb ontdekt…
Reactie plaatsen