“Die 5 vet belegde boterhammen voor op het werk zijn heerlijk hoor. Maar heb je niet nog wat anders in de aanbieding; gezonde vette lunchsalades of zoiets? Ik ben wel toe aan wat variatie”
Luuk kijkt mij plagerig aan. Hij is helemaal in zijn hum, want hij stapt zojuist van de weegschaal en is 4,6 kilo afgevallen in een maand. Hij deed een maand zonder suiker en eet 3 volle maaltijden per dag.
Het resultaat mag er zijn, maar Luuk wil door. Er moet nog 3 kilo af en dan heeft zijn zijn doel gehaald. Daarom geef ik hem tips om gezonde vette lunchsalades te maken die ook lekker en makkelijk te maken zijn. Er komt geen pan aan te pas, dus hij kan ze snel maken en meenemen naar het werk. Dat is een vereiste, want Luuk heeft een volle agenda. In plaats van ’s ochtends een boterham te smeren, kan hij deze gezonde vette salades in een handomdraai in elkaar ‘flansen’ (en jij dus ook):
Gezonde vette lunchsalade met zalm
Doe veldsla in een kom of bak en strooi daar 100-150 gram zalmsnippers overheen. Snij een groene appel in stukjes en voeg deze toe. Snij een paar cherrytomaten en een stukje paprika. Daarna gooi je daar een handje pecannoten en wat dille overheen. Top dit af met wat olijfolie en een snufje gemalen peper. Vind je het niet erg om toch een pan aan te raken ;-), kook dan nog een eitje (6 minuten) en voeg die toe aan de salade voor extra smaak.
Je kunt natuurlijk prima variëren met andere producten. Zalm laat zich goed combineren met deze producten:
- Groenten: komkommer, avocado, tomaat, bosui en paprika.
- Zuivel: ricotta, kruidenkaas en geitenkaas.
- Kruiden & specerijen: dille, basilicum, bieslook, marjolein, peterselie, rozemarijn, tijm en venkel.
- Fruit: citroen, groene appel en limoen.
- Noten: pijnboompitten, amandel, pistache, hazelnoten, pecannoten en walnoten.
Gezonde vette lunchsalade met avocado & kiwi
Doe rucola in een kom of bak en snij een avocado in tweeën. Haal de pit eruit met een lepel en snij een halve avocado in stukjes (de andere helft kun je bewaren voor de volgende dag) en strooi deze over de rucola. Snij een kiwi in stukjes en voeg deze toe. Snij een paar cherrytomaten en olijven. Daarna gooi je daar een handje pijnboompitten en wat bieslook overheen. Top dit af met wat olijfolie en een snufje gemalen peper. Vind je het niet erg om toch een pan aan te raken ;-), kook dan nog een eitje (6 minuten) en voeg die toe aan de salade voor extra smaak.
Je kunt natuurlijk prima variëren met andere producten. Avocado laat zich goed combineren met deze producten:
- Groenten: olijven, komkommer, veldsla, radijs, rode paprika, rode ui, rucola, spinazie en tomaat.
- Zuivel: creme fraîche, feta, zachte geitenkaas en blauwschimmelkaas.
- Kruiden & specerijen: basilicum, bieslook, bladpeterselie, citroengras, peper, munt en paprikapoeder.
- Fruit: ananas, kiwi, mandarijn, mango, meloen en sinaasappel.
- Noten: pijnboompitten, pistache en walnoot.
- Vis: zalm, ansjovis, gamba en garnaal.
Gezonde vette lunchsalade met zachte geitenkaas & aardbeien
Doe babyspinazie in een kom of bak en snij een stuk verse zachte geitenkaas (100-150 gram) in stukjes. Strooi deze over de spinazie. Snij een handje aardbeien in stukjes en voeg deze toe. Snij een paar cherrytomaten en paprika en strooi dit over de spinazie. Daarna gooi je daar een handje pecannoten en wat munt overheen. Top dit af met wat olijfolie en een snufje gemalen peper.
Je kunt natuurlijk prima variëren met andere producten. Aardbei laat zich goed combineren met deze producten:
- Groenten: paprika, tomaat en avocado.
- Zuivel: mozzarella en zachte geitenkaas.
- Noten: pijnboompitten, pecannoten, amandel en hazelnoot.
- Kruiden & specerijen: peper, basilicum, citroentijm, citroengras en munt.
- Fruit: braam, kiwi, ananas, framboos, appel, kokos, blauwe bes.
Salade caprese
Doe veldsla in een kom of bak en snij een buffelmozzarella (dat is echt lekkerder in je salade dan gewone mozzarella) in stukjes. Strooi deze over de veldsla. Snij een paar trostomaten en strooi dit over de veldsla. Daarna gooi je daar een handje pijnboompitten en wat basilicumblaadjes overheen. Top dit af met wat olijfolie, balsamico creme en een snufje gemalen peper.
Je kunt natuurlijk prima variëren met andere producten. Tomaat laat zich goed combineren met deze producten:
- Groenten: avocado, komkommer, paprika, rode ui, rucola en veldsla.
- Zuivel: gorgonzola, zachte geitenkaas en parmezaan.
- Noten: pijnboompitten en pistache.
- Kruiden & specerijen: basilicum, bieslook, bladpeterselie, oregano, paprikapoeder, rozemarijn en tijm.
- Fruit: aardbei, framboos, sinaasappel en watermeloen.
Make it your own
Voila, 4 gezonde vette lunchsalades in een handomdraai.
Ik ben echt geen kok, dus probeer zelf ook dingen uit. Je kunt variëren met bovenstaande suggesties, maar ook met de sla (veldsla, rucola, ijsbergsla of spinazie) en de dressing. Ik ben dol op olijfolie, omdat het vet, lekker en makkelijk is. Maar ook met de dressing kun je ‘spelen’. Je kunt bijvoorbeeld yoghurt mixen met een beetje olijfolie, peper en citroensap. Of je maakt een originele vinaigrette: 1 citroen, 1 eetlepel witte wijn azijn, 2 eetlepels olijfolie en wat peper en zout.
Het kan niet mis gaan. En vind je het niet lekker, dan maak je hem de volgende keer net even anders. “Make it your own” :-)! Eet smakelijk en laat je mij ook jouw variaties weten van jouw gezonde vette lunchsalades? Ik ben benieuwd.