Gezonde klassieke appeltaart (zonder suiker)

Gezonde klassieke appeltaart (die je zonder schuldgevoel kan eten! - geschreven door Marjolein de Jong) 


Afgelopen weekend had ik zin om te bakken. En géén zin om naar de winkel te gaan. Dus moest ik het doen met wat ik in huis had. Nog een voorwaarde: het moest wel een beetje gezond zijn, want ik ben tenslotte getrouwd met Mr. EnergizeMe ;-) Dat resulteerde in deze klassieke appeltaart, die je zonder schuldgevoel kan eten.  


Gewoon een appeltje met een beetje kaneel is al een lekker tussendoortje. Maar soms wil je net even wat meer. Of heb je zin om iets lekkers te bakken. Dan is deze appeltaartvariant een gezond alternatief voor een appeltaart met suiker, boter en bloem. Natuurlijk: agavesiroop is en blijft suiker, maar 4 eetlepels op een grote taart valt best mee!  


Kies je eigen meel 

Ik heb voor het deeg gebruik gemaakt van amandel-, haver- en rijstmeel. Maar kijk vooral  even wat je in huis hebt, je hoeft niet precies deze soorten en hoeveelheden te gebruiken. Je kunt het haver- en rijstmeel bijvoorbeeld ook vervangen door volkoren speltmeel. Ik zou er in ieder geval wel wat amandelmeel in laten, want dat is erg lekker voor de structuur (jammer dat het zo duur is…).  


Zelf appelmoes maken 

Wat betreft de ongezoete appelmoes in het deeg: die zou je natuurlijk zelf kunnen maken. Een paar appeltjes schillen, snijden en koken met een beetje kaneel. Maar daar had ik helaas geen tijd voor dit keer. Dan volstaat gewone ongezoete appelmoes ook prima (of in mijn geval: knijpfruitjes van de kinderen ;-)).  

 

Hoe smaakt het? 

Wat betreft de smaak: natuurlijk smaakt de appeltaart wel iets anders dan je gewend bent van de klassieke. Er zit tenslotte geen roomboter, suiker of bloem in. Maar ik vond dat deze heel goed in de buurt kwam voor een gezonde appeltaart. De mensen die ik hem heb laten proeven, waren het met me eens. Voordeel van deze taart: als je een stukje over hebt, kun je ‘m zonder schuldgevoel als ontbijtje eten. Dat kun je van een gewone appeltaart niet zeggen :-).


Bereidingstijd: 

30 min. + 60 min. oventijd 


Benodigdheden: 

  • 100 gram amandelmeel 
  • 150 gram havermeel 
  • 140 gram rijstmeel 
  • 1 eetlepel bakpoeder 
  • Snufje zout 
  • 1 ei 
  • 180 gram ongezoete appelmoes 
  • 30 gram kokosolie (vloeibaar gemaakt) 
  • 15 milliliter water  
  • 2 eetlepels agavesiroop of honing  
  • 1 theelepel vanille-aroma (Dr. Oetker)

 

Vulling 

  • 1,3 kilo zoete appels (ik gebruikte zoete kinderappels) 
  • 1 eetlepel citroensap 
  • 2 theelepels kaneel 
  • 1 theelepel koek-/speculaaskruiden 
  • 2 eetlepels agavesiroop of honing 
  • 2 eetlepels paneermeel (liefst volkoren) 
  • Eventueel: 75 gram rozijnen  

 

Verder nodig: 

  • Springvorm van 24 cm doorsnede 
  • Deegroller  

 

*Ik had nog twee knijpfruitjes (appel-peer) van de kinderen liggen, dat werkte ook prima  

gezonde-klassieke-appeltaart

Bereiding 

Deeg 

Verwarm de oven voor op 180 graden (165 graden als je hetelucht-oven gebruikt).  

Meng de droge ingrediënten voor de bodem in een grote kom door elkaar: het amandelmeel, havermeel, rijstmeel, de bakpoeder en het zout.  

Kluts het ei in een aparte kom en voeg de helft toe aan het droge mengsel. De andere helft gebruik je later voor het bestrijken van de taart. 

Voeg ook de appelmoes, kokosolie, het water en de agavesiroop toe.  

Als het goed is, heb je nu een plakkerig deeg. Verpak in folie en leg in de koelkast terwijl je de vulling maakt.    

 

Vulling 

Schil de appels en snijd in kleine stukjes.  

Meng de appelstukjes met de citroensap, agavesiroop, kaneel,  koek- en speculaaskruiden en eventueel de rozijnen. Proef even goed of het naar jouw smaak zoet genoeg is. Voeg naar smaak eventueel nog wat agavesiroop, kaneel of speculaaskruiden toe.  

 

Taart 

Vet een springvorm in met een beetje kokosolie (of bakspray).  

Haal het deeg uit de vriezer. 2/3e gebruik je voor de bodem, 1/3e voor het ruitpatroon op de bovenkant.  

Voor de bodem: leg het deeg in de vorm en bekleed de bodem en de zijkant (zo’n 3 cm hoog) Je kunt het deeg ook eerst uitrollen met een deegroller als je dat makkelijker vindt.  

Strooi de paneermeel over de bodem, dit absorbeert het vocht van de appel en zorgt ervoor dat de bodem niet zompig wordt.  

Schep je appelmengsel in de met deeg beklede springvorm. 

Pak het andere deel van het deeg uit de koelkast, rol uit met een deegroller en snijd er repen van. Deze drapeer je in een ruitmotief over de appeltaart heen.  

Pak de andere helft van het geklutste ei erbij en besmeer de deegruitjes met ei. Dit zorgt straks voor een mooie glans.  

Zet de appeltaart voor 60 minuten in de oven, laat afkoelen en haal uit de springvorm.  


Eet smakelijk! 

Over de schrijver
Ik ben Maarten de Jong. Oprichter van EnergizeMe. Ik help jou aan meer energie, minder stress, meer focus, betere slaap en een gezond gewicht. Hoe? Met ademhalingsoefeningen, slim sporten en verstandiger eten. Ik ben ademcoach, sportvoedingsadviseur en expert in duursport. Maar ik ben geen ‘gezondheidsfreak’. Ik ben dol op Leffe Blond. En chocolade M&M’s zijn mijn favoriet bij de koffie. Ik heb ook écht weleens stress. Juist daarom probeer ik fit te blijven. Want met een fit lijf en een scherp brein is alles wat je doet veel leuker. Je werkdagen zijn effectiever, je kunt je beter concentreren en je hebt meer energie. Ook ná een lange werkdag en in het weekend.
Reactie plaatsen