gezond-sporten-hoe-vaak-per-week

Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn kleine, uiterst actieve, agressieve deeltjes die veel schade kunnen aanrichten. Bij alle gewenste en ongewenste oxidatieprocessen in ons lichaam ontstaan deze schadelijke deeltjes. Het is een atoom of molecuul met een nog ongebruikte bindingsmogelijkheid. Dit kun je zien als een haak die zich graag ergens aan vastgrijpen en die beschadigen andere moleculen, doordat ze er met hun haken electronen uit los trekken. Vrije radicalen worden ook weleens biochemische terroristen genoemd, ze ondermijnen de boel. Ik had ooit een leuke lerares tijdens mijn opleiding orthomoleculaire voedingsleer (Evenwijs) en die had een andere manier van uitleggen:


"Vrije radicalen zijn net mannen"

Die maken ook alles stuk. Met hun lege hand pakken ze alles wat ze pakken kunnen - ze maken een cascade van schade. Zo maken ze schade aan celwanden, enzymen, bindweefsel en aan de vaatwand."


Tja, wij mannen staan er weer lekker op ;-).


Vrije radicalen, veroudering, welvaartziekten en oxidatieve stress

Maar het is wel een heel normaal proces en ook wenselijk. Ze helpen onze cellen om signalen te geven dat er iets mis is. Zo maken ze eiwitten aan om zich te beschermen. Vrije radicalen kunnen zich vormen door normale celdeling, het afweersysteem of het ontgiftigingssysteem. Van buitenaf staat ons lichaam bloot aan vrije radicalen door o.a. straling, luchtverontreiniging, synthetische toevoegingen aan voeding, lichamelijke overbelasting, stress en zware metalen.


vrij-radicalen


Invloed van vrije radicalen spelen een mogelijke rol bij ons verouderingsproces en het ontstaan van welvaartsziekten. Onder normale omstandigheden worden lichaamscellen beschermd tegen vrije radicalen door een aantal antioxidantenenzymen en door voedingsstoffen met een antioxidantwerking, zoals vitamine E, C en bètacaroteen uit voeding. Als de balans tussen de vorming van vrije radicalen en de antioxidantenverdediging verstoord is, kunnen vrije radicalen schadelijk worden voor het lichaam. Dan is er sprake van oxidatieve stress. Dit kan leiden tot cel beschadiging en functieverlies en speelt waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van verschillende ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Ook aandoeningen van het centrale zenuwstelsel en verouderingsverschijnselen worden in verband gebracht met een overmatige aanmaak of onvoldoende afbraak van vrije radicalen.


Antioxidanten gaan deze processen te lijf

Antioxidanten zijn van belang voor onze gezondheid en gaan deze processen te lijf. Ze beletten dat vrije radicalen schade kunnen aanrichten en helpen ongewenste oxidatie te voorkomen in ons lichaam. Ik vergelijk het altijd met een potje pacman...(voor de wat oudere lezers ;-):


Pacman is in dit geval 'the good guy' en jaagt op de vrije radicalen...


Lichamelijke veroudering, schade aan huid en bindweefsels blijken het gevolg te zijn van vrije radicalen.


Uitleg met video (uit mijn programma voor minder stress)::Reactie plaatsen