serotonine

Serotonine

Serotonine is ons rusthormoon. Het zorgt ervoor dat we van een heerlijk avondje op de bank kunnen genieten, omdat we het nodig hebben. Daarnaast biedt het een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Het zorgt ervoor dat we ons zeker voelen en tevreden zijn.

Serotonine: gelukshormoon

Serotonine valt onder de gelukshormoonen (ESDO' S), ook wel neurotransmitters genoemd. Deze transmitters helpen bij het verzenden van boodschappen van de hersenen naar andere delen van het lichaam en andersom. Vandaar het woord ‘transmitter’. Talloze hormonen zorgen ervoor dat prikkels van de ene naar de andere zenuwcel in het lichaam worden vervoerd.

Hoe werken ESDO’s?

Hormonen spelen niet alleen een rol bij het regelen van de lichamelijke functies, maar ze zorgen er ook voor dat we allerlei uiteenlopende emoties kunnen ervaren. Waar het ene hormoon een belangrijke rol speelt bij angst en stress, zorgt het andere hormoon voor geluk, geborgenheid of zelfs euforie. Dat is ook het geval bij ESDO’s. Dit zijn de seintjes in het lichaam die verantwoordelijk zijn voor het ervaren van positieve emoties.

Gelukshormonen

ESDO’s zijn een speciale groep hormonen: de gelukshormonen. De vier belangrijkste kun je gemakkelijk onthouden door hun eerste letter: Endorfine, Serotonine, Dopamine en Oxytocine: ESDO. Elk van deze vier hormonen zorgen voor een speciaal soort geluk.

Endorfine werkt pijnverzachtend en serotonine zorg ervoor dat we minder gevoelig zijn voor afwijzing van anderen. Dopamine veroorzaakt een snel en intens gevoel van blijdschap. Dan is er ook nog oxytocine, het geluksgevoel dat onder andere vrijkomt wanneer mensen met elkaar knuffelen.

Gelukshormoon serotonine

De aanmaak van serotonine heeft veel invloed op onze stemming. Serotonine is ons rusthormoon. Het zorgt ervoor dat we van een heerlijk avondje op de bank kunnen genieten, omdat we het nodig hebben. Daarnaast biedt het een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Het zorgt ervoor dat we ons zeker voelen en tevreden zijn.

Serotonine en voeding

Serotonine is ook de neurotransmitter die een seintje naar onze hersenen stuurt als we genoeg gegeten hebben. Wanneer hierbij iets ontregeld is, kun je dit seintje niet krijgen, waardoor je blijft eten. Hierdoor kan een eetstoornis ontstaan. Daarnaast heeft ons voedingspatroon op zichzelf al invloed op de aanmaak van serotonine. Er is namelijk vitamine B6 voor nodig om dit hormoon te produceren. Vooral voedsel dat veel eiwitten bevat is hier geschikt voor. Je kunt hierbij denken aan zuivelproducten, maar ook aan cacao.

Wat is het verband tussen serotonine en sporten?

Bij het sporten, maar ook bij licht bewegen, komen een aantal ESDO’s vrij. Serotonine komt als het 'rusthormoon' vooral ná het sporten vrij. Daardoor kun je dat fijne gevoel van een tevreden moeheid ervaren.

Serotonine en een burn-out

Cortisol (stresshormoon) zorgt ervoor dat het lichaam minder serotonine aanmaakt. Zoals ik eerder schreef, zorgt serotonine voor een gevoel van rust en tevredenheid. Wanneer er minder serotonine geproduceerd wordt, verdwijnt dat gevoel stukje bij beetje. Hierdoor kun je je minder tevreden, angstig, gestresst of zelfs ongelukkig gaan voelen. Deze factoren kunnen leiden tot een burn-out. Professionele hulp in combinatie met gezonde voeding en beweging kunnen je er na verloop van tijd weer bovenop helpen.