Oxytocine

Oxytocine

Oxytocine is het hormoon dat vrijkomt bij sociale activiteiten. Het zet ons allereerst aan tot sociale interactie. Wanneer we in interactie zijn met anderen, krijgen we een gevoel van genegenheid, liefde of geborgenheid. Dit hormoon zorgt ervoor dat we anderen vertrouwen en dat we het gevoel krijgen ergens bij te horen.

Oxytocine valt onder de gelukshormonen (ESDO' S), ook wel neurotransmitters genoemd. Deze transmitters helpen bij het verzenden van boodschappen van de hersenen naar andere delen van het lichaam en andersom. Vandaar het woord ‘transmitter’. Talloze hormonen zorgen ervoor dat prikkels van de ene naar de andere zenuwcel in het lichaam worden vervoerd.

Hormonen spelen niet alleen een rol bij het regelen van de lichamelijke functies, maar ze zorgen er ook voor dat we allerlei uiteenlopende emoties kunnen ervaren. Waar het ene hormoon een belangrijke rol speelt bij angst en stress, zorgt het andere hormoon voor geluk, geborgenheid of zelfs euforie. Dat is ook het geval bij ESDO’s. Dit zijn de seintjes in het lichaam die verantwoordelijk zijn voor het ervaren van positieve emoties.

ESDO’s zijn een speciale groep hormonen: de gelukshormonen. De vier belangrijkste kun je gemakkelijk onthouden door hun eerste letter: Endorfine, Serotonine, Dopamine en Oxytocine: ESDO. Elk van deze vier hormonen zorgen voor een speciaal soort geluk.

Endorfine werkt pijnverzachtend en serotonine zorg ervoor dat we minder gevoelig zijn voor afwijzing van anderen. Dopamine veroorzaakt een snel en intens gevoel van blijdschap. Dan is er ook nog oxytocine, het geluksgevoel dat onder andere vrijkomt wanneer mensen met elkaar knuffelen.

Oxytocine is het hormoon dat vrijkomt bij sociale activiteiten. Het zet ons allereerst aan tot sociale interactie. Wanneer we in interactie zijn met anderen, krijgen we een gevoel van genegenheid, liefde of geborgenheid. Het hormoon zorgt ervoor dat we anderen vertrouwen en dat we het gevoel krijgen ergens bij te horen.

Knuffelhormoon

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dat is niet zo gek, want het is inderdaad het stofje dat vrijkomt wanneer we iemand omarmen. Het komt echt vrij bij intimiteit, of bij intens contact zoals een goed gesprek. Een oppervlakkig gesprek via sociale media is meestal niet voldoende om aan te zetten tot de productie van oxytocine.

Oxytocine en voeding

In tegenstelling tot bij endorfine, serotonine en dopamine, is er niet zoveel bekend over oxytocine en voeding. Wel kun je oxytocine boosten door te mediteren, knuffelen en goede gesprekken te hebben.