- Voor wie is de inspanningstest?
- Waarom doe je een inspanningstest en wat is het nut?
- Hoe verloopt de test?
- Wat meten we bij een inspanningstest?
- Wat is het resultaat van de test?
- De uitslag van de test
- Kun je een inspanningstest doen met medicijnen?
- Kan ik een inspanningstest doen bij verkoudheid?
- Welke kleding draag ik bij een inspanningstest?
- Hoe bereid je je voor op een inspanningstest?
- Inspanningstest voor verschillende (duur-)sporten
- Waarom kun je makkelijker afvallen en goed conditie opbouwen na een test?
- Welke soorten inspanningstesten zijn er en waar kan ik deze laten uitvoeren?
- Omslagpunt zelf testen?
- Wat zijn de kosten van een inspanningstest?
- Wordt de test vergoed door de verzekeraar?
- Hoe lang duurt een inspanningstest?
- Wat leer je over herstel, rust en ademhaling?
- Inspanningstest en trainingsschema?
- Ervaringen met inspanningstesten
- Inspanningstest aanvragen:

Wat is een inspanningstest?
Bij een inspanningstest kijken we naar de mate van inspanning die je kan leveren bij een bepaalde hartslag. Dat doen we door volgens een protocol de weerstand in kleine stappen te vergoten. Dat wordt dus steeds zwaarder en zo loopt ook je hartslag op tot maximaal niveau (binnen dit protocol). Als deelnemer aan de test ga je door tot je echt niet verder kunt.
Je geeft maximaal en daarom wordt zo’n test ook wel eens een ‘maximaal-test’ of maximale inspanningstest genoemd. Deze term dekt wat mij betreft de lading niet volledig, omdat tijdens dit protocol je maximale hartslag niet gehaald wordt. Doel is vooral om het omslagpunt te kunnen bepalen (waarover later meer). Tijdens een sprint kun je hogere hartslagen halen.
Het protocol is dus gemaakt om je omslagpunt te prikken en niet om je maximale (sprint-) hartslagen te bepalen.Een inspanningstest kan op meerdere manieren worden uitgevoerd. Meestal is dat op een fiets of op een loopband. Daarbij wordt gebruik gemaakt van apparatuur om zaken als hartslag, adempatroon en vermogen inzichtelijk te maken. Er zijn enkele verschillende manieren waarop het omslagpunt bepaald kan worden. Dat komt verderop in dit artikel aan bod.Er zijn ook testen die je in de buitenlucht kan doen met een hartslagmeter. Dit is iets minder accuraat, maar wel bruikbaar. In dit artikel zal ik ook zo’n test uitwerken.
Gebruik in elk geval niet een standaard-formules zoals 220 minus je leeftijd. Dat is een standaardformule en gaat uit van gemiddelden. Zo kun je makkelijk 20-25 hartslagen naast je omslagpunt zitten en dat is funest voor je trainingszones.
Voor wie is de inspanningstest?
Ik richt mij op gezonde mensen die wat meer energie willen halen uit het sporten of amateursporters die trainen naar een specifiek sportdoel. Daarbij is het heel bruikbaar om je hartslagzones inzichtelijk te hebben.
Conditietest
Een andere test is de conditietest. Dat is een test om je algehele conditie te laten beoordelen. Dit zijn testen die vaak uitgevoerd worden bij kinderen, ouderen of mensen met klachten, zoals astma of hartklachten. Dit soort testen worden meestal uitgevoerd in ziekenhuizen door een arts of arts-assistent. Onder begeleiding van deze arts wordt dan gekeken naar de specifieke klachten, zoals hart-longfuncties en spierkracht.
Interpretatieverschil conditietest en inspanningstest
De conditietest heeft het bepalen van een omslagpunt (of anaerobe drempel, AT) en trainingszones niet als hoofddoel. Toch wordt wel vaak een omslagpunt vastgesteld en meegegeven in het rapport. Daarin kom ik regelmatig uitslagen tegen waarbij het omslagpunt 10-15 hartslagen lager ligt dan bij een test die specifiek gericht is op het prikken van een omslagpunt. De reden? Dat is lastig vast te stellen, maar mogelijke oorzaken:
- Er wordt geregeld getest met mondkapje om zo een gas analyse te doen. Daarover vertel ik later meer. Zo’n mondkapje kan men als benauwend ervaren en invloed hebben op het niveau van de test en dus de hartslagen.
- Van ademhalings-expert Stans van der Poel heb ik begrepen dat machines die meten met een mondkapje erg duur zijn, ook om te ijken. Dat wordt dan ook vaak overgeslagen.
- De focus en expertise ligt logischerwijs op de klachten waarmee mensen naar de kliniek komen. De focus ligt niet op duursport en hoe men effectief kan trainen.
- Belangrijk is ook wie de gegevens beoordeeld. Is dat de arts zelf of een assistent. Daarbij is ook heel belangrijk wat zijn/ haar ervaring is in zijn algemeenheid, maar ook met duursport.
Belangrijke noot bij dit alles:
Bovenstaande heeft niet als doel om het geweldige werk van anderen onderuit te halen, want veel mensen hebben baat bij dit soort testen. Zeker als het gaat om het genezen/ behandelen van bepaalde ziekten. Maar als je doel het bepalen van je omslagpunt en hartslagzones is, ga naar een expert op dat vlak. Als je doel is om de algehele conditie en specifieke klachten te laten testen, ga dan naar een ziekenhuis.
Waarom doe je een inspanningstest en wat is het nut?
Dat ligt dus vooral aan het doel van de inspanningstest. Bij EnergizeMe doe je de inspanningstest met de volgende doelen:
- Meer energie uit het sporten halen.
- Enkele kilo’s afvallen door slim te trainen.
- Verstandig conditie opbouwen of behouden.
- Trainen naar een specifiek hardloopdoel: een 10K, halve of hele marathon en daarbij ben je op zoek naar specifieke hartslagzones.
- Trainen naar een specifiek wielrendoel: een klassieker, een beklimming of een zware alpenrit en daarbij ben je op zoek naar specifieke hartslagzones.
- Weten wat je mogelijkheden zijn of wat je talent is.
- Trainen met een persoonlijk schema.
- Omslagpunt achterhalen.
- Hartslagzones achterhalen en trainen op de juiste hartslag voor jouw doel en daarbij zeker weten dat die zones kloppen.
- VO2max achtehalen.
- Inzicht in je herstel na inspanning en mate van stress en je lijf.
- Je ademhaling onder controle krijgen tijdens en na het sporten.
Ook kun je een test doen bij een arts als je bepaalde klachten of ziekten wilt identificeren, zoals hartritmestoringen. Daarnaast kan gekeken worden naar de invloed van medicatie op inspanning. Hiervoor raad ik aan een test te doen onder begeleiding van een arts. Die zijn gespecialiseerd in dit soort zaken.
Hoe verloopt de test?
Het protocol voor een inspanningstest is overal verschillend. Bij EnergizeMe hou ik de volgende werkwijze aan:
Vooraf:
- Omkleden en plaatsen borstband/ apparatuur.
- Korte intake: invullen anamnese formulier en bespreken.
- Gezondheidscheck: meten bloeddruk, bloedsaturatie, gewicht, BMI, vetpercentage, spiermassa en visceraal vet.
- Rustmeting: we meten je adempatroon, ademfrequentie, hartslag en hartslagvariabiliteit in rust en bij een ademhalingsoefening. Zo kan ik ook advies geven over je herstel en slaap.
De test zelf:
- Instellen fiets op de juiste hoogte, zodat je comfortabel zit.
- Mocht je eigen wielerpedalen mee hebben, dan monteren we die op de testfiets.
- Als de fiets comfortabel zit, begin je 2 minuten met fietsen op 40 watt.
- Je fietst steeds met 70-75 rotaties per minuut, omdat dit voor velen de meest efficiënte frequentie is. Bij ervaren fietsers zal dit hoger zijn.
- Na de eerste 2 minuten wordt het wattage elke minuut met 20 watt verhoogd.
- Dat doen we totdat je de rotaties niet meer kunt draaien.
- Dan fiets je nog 3 minuten uit op 40% van je maximale wattage ter cooling down.
- Als laatste kom je nog 3 minuten in een stoel tot rust, eventueel met ademhalingsoefening. Als de hartslag onder de 100 is stoppen we de test.

Achteraf:
- We bespreken kort de resultaten en eventuele vragen.
- Je kan omkleden/ douchen.
- Binnen enkele dagen ontvang je een uitgebreid rapport thuis met de uitslagen uit jouw gezondheidscheck, rustmeting en inspanningstest.
Wat meten we bij een inspanningstest?
Onderstaand een overzicht van getallen die we inzichtelijk maken n.a.v. een rustmeting en inspanningstest:
- Bloeddruk
- Bloedsaturatie
- BMI
- Vetpercentage
- Visceraal vet
- Spiermassa
- Vo2max
- Watt/ wattage
- Omslagpunt
- Hartslagzones en eventueel (halve) marathonhartslag
Op basis van deze gegevens kan ik advies geven op verschillende vlakken. Dit wordt hieronder verder uitgelegd.
Wat is het resultaat van de test?
Dat advies ziet er als volgt uit:
Lichaamssamenstelling
Omdat ik na de test informatie heb over BMI, vetpercentage, spiemassa en visceraal vet kan ik advies geven over je lichaamssamenstelling. Hierin kun je denken aan het verliezen van gewicht of het afbouwen van je vetpercentage en het opbouwen van spiermassa. Een ander belangrijk meetpunt is het visceraal vet. Dat is vet dat dicht bij de organen ligt en kan ook bij relatief dunne mensen te veel aanwezig zijn. In het advies kan dus ook gekeken worden naar hoe de afname van visceraal vet kan worden gerealiseerd.
Rust en herstel
Allereerst heb ik informatie over je bloedsaturatie en bloeddruk. Met name je bloeddruk kan iets zeggen over de mate van stress en leefstijlproblemen voor het lichaam. Regelmatig meet ik voor en na de test de bloeddruk en blijkt na de test de bloeddruk enorm gedaald te zijn. Dit duidt op problemen in leefstijl: stress, te weinig beweging en/of slechte voeding. De bloedsaturatie zegt mij vooraf of je in staat bent de inspanningstest uit te voeren. Daarnaast doen we een rustmeting. Zo breng ik je adempatroon, ademfrequentie en hartslagvariabiliteit in kaart. Dat doe ik in rust, bij stress en bij ademhalingsoefeningen. Zo kan ik je gericht advies geven om goed te herstellen na het sporten en om bijvoorbeeld beter in slaap te komen. Onderstaand een beeld van hoe dat eruit ziet:
Inspanning
Als laatste geef ik op basis van de inspanningstest sportspecifiek advies. Daarbij ligt mijn expertise bij duursporten, zoals hardlopen en wielrennen. Bij dit advies hoort je omslagpunt, hartslagzones, VO2max en een trainingsschema voor de eerste 6 weken.
Voeding
Dit is geen onderdeel van de standaard rustmeting en inspanningstest. Wel kan de test een aanleiding zijn om ook met voedingsadvies aan de slag te gaan. Dat zou dan in een afzonderlijk voedingsconsult besproken kunnen worden.
De uitslag van de test
De uitslag van de inspanningstest krijg je naderhand per mail opgestuurd in een uitgebreid rapport. Per onderdeel krijg je uitleg en advies. Uiteraard heb je naderhand ook alle mogelijkheid om vragen te stellen.
Hierbij ook een kleine waarschuwing
Ik probeer mijn rapporten zo begrijpelijk mogelijk op te stellen. In mijn vak kom je veel moeilijke termen tegen, die probeer ik goed uit te leggen. Kijk dus uit als je ergens een test wilt laten doen. Vraag hoe ze rapporten opstellen en zorg dat je niet naar huis wordt gestuurd met allerlei getallen en grafieken die je niet kunt interpreteren. Mocht je daar tegenaan lopen. Dan mag je zo’n rapport altijd bij mij neerleggen om te beoordelen voor het omslagpunt.
Kun je een inspanningstest doen met medicijnen?
Dit is het terrein van artsen, maar ook zeer afhankelijk van de medicijnen. Als je twijfelt vraag het aan je huisarts of behandelend arts. Met de meeste medicijnen kun je in elk geval prima een inspanningstest doen. Een medicijn waarbij een inspanningstest nagenoeg onmogelijk is heet de bètablokker.
Bètablokkers
Bètablokkers worden vaak voorgeschreven bij een hoge bloeddruk en verlagen de hartfrequentie en zijn dus erg vervelend voor mensen die willen sporten. Bij het sporten kun je namelijk merken dat je de maximale hartslag niet meer kunt halen. Deze maximale hartslag kan zo 5-20% lager uitvallen bij gebruik van een bètablokker. De inspanningscapaciteit kan dan 23-42 % verminderen. Als je effectief wilt blijven sporten (bijvoorbeeld om je bloeddruk naar beneden te krijgen) is het dus te overwegen om andere medicatie dan bètablokkers aan te vragen als dat mogelijk is. Doe dit altijd in overleg met je behandelend arts.Een inspanningstest met dit medicijn uitvoeren is onzinnig, omdat je hartslag als het ware begrensd is en je omslagpunt dus snel 5-20% te laag is. Dat heeft direct consequenties voor je hartslagzones en trainingsintensiteit.
Kan ik een inspanningstest doen bij verkoudheid?
Als je een inspanningstest hebt en verkouden bent raad ik de inspanningstest af. Het is vooral niet fijn om dan diep te gaan. Je vermogen zal minder zijn, maar het omslagpunt zou ik goed kunnen bepalen. Toch wil je een test fris en zonder verkoudheid doorlopen.Mocht je griep en/ of koorts hebben, dan is een inspanningstest een absolute ‘no-go’, hierbij volg ik twee algemeen bekende stelregels:
- Regel 1: Bij koorts, spierpijn en een verhoogde hartslag in rust wordt sporten afgeraden.
- Regel 2: Pas je training ook aan als je je minder goed voelt dan verwacht of gewenst.
Welke kleding draag ik bij een inspanningstest?
Het spreekt voor zich dat je sportkleding draagt. Kleding die voor jou comfortabel zit. Wel zit je op een wielrenzadel, welke juist niet zijn gemaakt voor comfort. Mocht je dus een fietsbroek hebben, dan kun je die aantrekken voor een betere zitpositie.Als je wielrenner bent kun je uiteraard je eigen pedalen en bijbehorende schoenen meenemen. Deze pedalen monteren we op de testfiets, zodat jij maximaal kunt presteren. Overigens hebben dit soort details niet zoveel invloed op je omslagpunt. Wel kun je misschien net wat dieper gaan en een iets hoger vermogen halen.Voor vrouwen raad ik aan om een sport-bh te dragen. Allereerst voor comfort, maar ook om de apparatuur goed zijn werk te laten doen. Beugel-bh’s hebben ijzeren materiaal wat de apparatuur zou kunnen storen.
Hoe bereid je je voor op een inspanningstest?
In de voorbereiding hoef je geen bijzondere dingen te doen. De enige twee dingen waar je rekening mee kan houden zijn:
- Rust: neem de dag voor de test rust. Daarmee bedoel ik dat je niet sport. Zo kun je de test uitgerust beginnen en haal je het maximale vermogen.
- Eet niet te dicht en te vol vlak voor de test. Dat kan jou belemmeren om diep te gaan. Dit is hetzelfde als dat je voor een hardloopwedstrijd of wielrenkoers lichte maaltijden neemt.
Inspanningstest voor verschillende (duur-)sporten
De inspanningstest kan gedaan worden voor verschillende duursporten. Mijn expertise ligt met name bij hardlopen en wielrennen, omdat ik deze sporten ook zelf beoefen. Toch kun je ook je omslagpunt en hartslagzones voor het schaatsen en roeien laten bepalen.
Hardlopen
Ook als je hardloper bent test ik je op een fiets. Belangrijkste reden hiervoor is veiligheid. Wanneer je op een loopband maximaal gaat en je kunt niet meer, dan is er kans dat de loopband doorgaat en jij stopt. Dat is een risico wat we liever niet nemen. Daarnaast kan het lopen verstoringen geven in de apparatuur en dat is zonde voor het doel van de test, namelijk het prikken van je omslagpunt en trainingszones.Het leuke van je omslagpunt bij het lopen is dat we in combinatie met jouw 5K- of 10K-tijd ook een goede berekening kunnen maken van bijvoorbeeld jouw halve of hele marathonhartslag – dus de hartslag die je vol kan houden gedurende die afstand. Je hartslag stelt je ook in staat om specifiek te trainen op wedstrijdhartslag. Als voorbeeld een loper die ik begeleid heb richting de halve marathon van Amsterdam.Hij heeft een omslagpunt van 184. Daarbij weet ik aan de hand van zijn VO2max en zijn 10 kilometertijd dat hij de halve kan lopen binnen de anderhalf uur. Met zijn talent en herstelvermogen kan hij bijna op zijn omslagpunt de halve marathon lopen (gemiddeld). Hij gaat dus veel trainen op en rond hartslag 184.Het jaar daarop wil hij trainen voor de marathon in Rotterdam. Op dat punt gaan zijn training ook veranderen. Zijn marathontijd zal rond de 3.15 uitkomen en dat kan hij niet volhouden op hartslag 184. Daarom gaat hij meer trainen op marathonhartslag. Voor hem is dat gemiddeld 166.Je ziet dus dat elk doel (en ook elke sport) zijn specifieke trainingshartslagen kent.
Wielrennen/ fietsen
De test voor wielrenners verloopt gelijk aan die van hardlopers, op de testfiets. Een groot verschil is vaak dat wielrenners graag eigen materiaal meenemen, zoals pedalen. Dat is uiteraard prima. Daarnaast is er binnen het wielrennen momenteel een grotere interesse in de wattage's die men trapt, omdat men ook vaak op vermogen traint. Dat is niet het doel van deze inspanningstest, maar wel interessant. Het doel blijft het omslagpunt en de hartslagzones om in te trainen richting jouw specifieke doel, zoals het beklimmen van Alpe d’Huez, het fietsen van een klassieker of de Marmotte.
Schaatsen
Schaatsen is natuurlijk boven alles een technieksport. Toch is het schaatsen op hartslag erg waardevol, zeker ook als je langere afstanden schaatst. Na de fietstest kan ik ook inzicht geven in het omslagpunt en de hartslagzones die horen bij jouw schaatsprofiel.
Roeien
Ook voor het bepalen van je omslagpunt en hartslagzones bij het roeien kun je terecht bij EnergizeMe.
Waarom kun je makkelijker afvallen en goed conditie opbouwen na een test?
Als je (weer) wilt beginnen met sporten of als je in een periode zonder wedstrijden je conditie wilt onderhouden dan is je hartslag daarbij een hele goede graadmeter. Dé hartslagzone om conditie op te bouwen, conditie te onderhouden of wat makkelijker kilo’s kwijt te raken is zone D2. Tijdens een D2-training verbrand je grofweg 50% vetten en 50% suikers. Je lijf is in balans en je ademhaling functioneert heel efficiënt. Daarnaast bouw je de type II-spiervezels om tot vetverbranders. Daarmee win je bakken energie. Ook naast het sporten. Daarom adviseer ik duursporters vaak om 50% van de trainingstijd in deze hartslag te trainen. Na een inspanningstest weet je precies binnen welke hartslagen deze zone valt.
Welke soorten inspanningstesten zijn er en waar kan ik deze laten uitvoeren?
Er zijn verschillende manieren om een inspanningstest af te nemen. Ook worden ze op verschillende plekken afgenomen, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, bij fysiotherapeuten en bij een SMA. Onderstaand een samenvatting, inclusief de voor- en nadelen.
Co2ntrol – Stans van der Poel
Ik begin met de methode die ik zelf gebruik. Ik werk met gevalideerde apparatuur van Stans van der Poel. Zij is een bekend longfunctielaborante en expert in ademhaling en duursport. Met al haar kennis ontwikkelde ze apparatuur om (amateur-) sporters en mensen met klachten te kunnen testen zonder mondkapje. Een reden hiervoor was dat veel mensen zo’n mondkapje als benauwend ervaren. Dat had invloed op de testen, omdat men anders ging ademen. En dat willen we voorkomen. Bij deze test meten we dus het adempatroon, ademfrequentie, hartslag en hartslagvariabiliteit uit de borstkas.Deze testen worden alleen uitgevoerd door trainers die zijn opgeleid door Stans van der Poel zelf. Uiteraard heb ik deze opleidingen genoten. Mijn praktijk zit in Laren (NH) en is goed bereikbaar, omdat het aan de A27 ligt bij Eemnes en Blaricum.Voordelen: test zonder mondkapje, ook informatie over ademhaling in rust en herstel, apparatuur goed te ijkenNadelen: geen informatie over gaswisseling en lactaat
Ademgasanalyse (Oxycon)
Een test die wordt afgenomen met een masker heet een ademgasanalyse. De apparatuur die hiervoor gebruikt wordt is de Oxycon en meet de zuurstofopname en de CO2-afgifte. Op basis hiervan kan het omslagpunt/ anaerobe drempel worden bepaald. De Oxycon is dure apparatuur en wordt dan ook meestal in ziekenhuizen gebruikt door bijvoorbeeld sportartsen.Voordelen: info over gaswisselingNadelen: test met mondkapje kan benauwend aanvoelen, apparatuur prijzig om te ijken, geen info over lactaat, vaak geen informatie over ademhaling in rust
Lactaatmeting
Bij een lactaatmeting wordt tijdens de inspanning enkele malen bloed geprikt, meestal aan de vingertop of oorlel. In het bloed wordt dan gekeken hoeveel lactaat (melkzuur) in het bloed aanwezig is. De hoeveelheid lactaat geeft de mate verzuring aan in het lichaam en zo kan het omslagpunt worden bepaald.Voordelen: info over lactaat/ verzuringNadelen: bloed prikken, vaak maar 4 prikmomenten en minder nauwkeurig, geen informatie over ademhaling in rust
Omslagpunt zelf testen?
Mocht je (nog) niet toe zijn aan een inspanningstest dan raad ik je dus af om met formules aan de slag te gaan. Wel kun je proberen zelf een zo goed mogelijke inspanningstest te doen voor het bepalen van jouw omslagpunt. Onderstaande test is ontwikkeld door Stans van der Poel en Bob Boverman en is redelijk accuraat:
Benodigdheden:
- hartslagmeter
- snelheidsmeter
- een rustig parcours
De veldtest:
1. Loop 6 minuten warm op een tempo van ongeveer 7 kilometer per uur2. Verhoog vervolgens elke 2 minuten je snelheid met 1 kilometer per uur3. Dit doe je net zo lang tot je echt niet verder kan. Het is een maximaal-test, dus je mag best kapotgaan, écht kapot.4. Als je kapot bent en je kunt echt niet meer verder, kijk dan wat je maximale hartslag is, de meeste horloges onthouden je maximale hartslag wel, maar voor de zekerheid is het goed om zelf ook even te kijken.5. En nu je omslagpunt – bij benadering, maar het komt erg in de buurt. Hoe lager je maximale snelheid, hoe dichter je maximale snelheid bij je omslagpunt ligt, met deze test.Let op: de maximale hartslag die je nu met deze test haalt is NIET je absolute maximale hartslag. Wel kunnen we met deze test bij benadering je omslagpunt goed vaststellen.
- Maximale snelheid 20 km/uur of hoger? Je omslagpunt is 6 hartslagen lager dan je maximale hartslag.
- Maximale snelheid 18-19 km/uur? Je omslagpunt is 5 hartslagen lager dan je maximale hartslag.
- Maximale snelheid 16-17 km/uur? Je omslagpunt is 4 hartslagen lager dan je maximale hartslag.
- Maximale snelheid 14-15 km/uur? Je omslagpunt is 3 hartslagen lager dan je maximale hartslag.
- Maximale snelheid 12-13 km/uur? Je omslagpunt is 2 hartslagen lager dan je maximale hartslag.
- Maximale snelheid 10-11 km/uur? Je omslagpunt is 1 hartslag lager dan je maximale hartslag.
TIP: Laat iemand die doorgaans sneller loopt dan jij als ‘haas’ fungeren. Hij/ zij kan het tempo bepalen. Zo kun je dieper gaan en hoef je zelf niet op de snelheid te letten. De haas geeft aan wanneer je moet versnellen. Deze haas kan natuurlijk ook op de fiets meegaan.Voordelen: goedkoop, je kan hem zelf doenNadelen: minder nauwkeurig, geen informatie over herstel en ademhaling, lactaat of gaswisseling
Wat zijn de kosten van een inspanningstest?
Dit kan variëren per aanbieder en soort test, maar over het algemeen liggen de kosten tussen de € 150 - € 300. Dat is dus mede afhankelijk van waar, door wie en met welke apparatuur getest wordt. Bij EnergizeMe zijn de kosten voor een rustmeting en inspanningstest € 180.
Wordt de test vergoed door de verzekeraar?
Sportmedisch advies wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn wel verzekeraars die vanuit de aanvullende verzekering geld terugbetalen n.a.v. een bezoek aan bijvoorbeeld een sportmedisch centrum dat aangesloten is bij de verzekeraar. Onderstaand heb ik een overzicht gemaakt van maximale vergoedingen en extra kosten per jaar in 2020:

Ik heb deze informatie van de website van Independer. Hieruit kun je concluderen dat de extra kosten nauwelijks opwegen tegen de vergoeding van de test, afhankelijk van de verzekeraar. Daarnaast ben je dus gebonden aan locaties waar de verzekeraar contracten heeft afgesloten. Wil je voor jezelf checken of je recht hebt op vergoeding van een inspanningstest, kijk dan even op naar actuele vergoedingen van verzekeraars. Bij EnergizeMe vergoedt de verzekeraar de test niet.
Laat je werkgever meebetalen
Ik heb een alternatief advies met betrekking tot vergoeding: vraag je werkgever of hij mee wil betalen aan de test. Vitaliteit van werknemers is erg belangrijk en zo laat je de werkgever meebetalen aan een gezonde werknemer. Op die manier kan hij ook de BTW aftrekken van de belasting, zodat ook de staat nog een beetje meebetaald aan jouw gezonde levensinstelling.
Hoe lang duurt een inspanningstest?
Ook dit is overal anders, maar voor de test zelf hangt dit af van jouw ‘vermogen’. Hoe langer je ‘door kunt’ hoe langer de test, maar grofweg zal dit ergens tussen de 10 en 20 minuten liggen. Bij EnergizeMe duurt de complete rustmeting en inspanningstest 90-120 minuten. Dat ziet er ongeveer zo uit:
- Intake: 15 minuten
- Gezondheidscheck: 15 minuten
- Rustmeting: 15 minuten
- Test e.d.: 30 minuten
- Nabespreken: 30 minuten
Wat leer je over herstel, rust en ademhaling?
Ook dit is erg afhankelijk van de plek waar je een inspanningstest doet. Bij EnergizeMe wordt dit in elk geval nadrukkelijk meegenomen in de test. Zonder een goed herstel is een goede sportprestatie namelijk niet mogelijk. Ik neem de volgende zaken mee als het gaat om rust en herstel:
- Ademhalingsfrequentie in rust
- Ademhalingspatroon in rust
- Hartslagvariabiliteit in rust
- Hartslag in rust
- Ademhalingsfrequentie tijdens ademhalingsoefeningen
- Ademhalingspatroon tijdens ademhalingsoefeningen
- Hartslagvariabiliteit tijdens ademhalingsoefeningen
- Hartslag tijdens ademhalingsoefeningen
Op basis hiervan wordt advies gegeven over hoe jij je herstel kan bevorderen en meer ontspanning in het lijf kunt brengen.
Inspanningstest en trainingsschema?
Vanuit de inspanningstest verkrijg ik informatie over je omslagpunt. Dit omslagpunt is weer de basis en input van een goed trainingsschema. Dat trainingsschema is weer afhankelijk van jouw doel. Voor een beginnend sporter of een sporter die zijn conditie weer op wil bouwen gaan we kijken in welke zone jij het best kan gaan trainen. Als jij heel gericht naar een halve of hele marathon wilt trainen, dan ga je veel trainen op die hartslagen. Als jij een col wilt beklimmen in Frankrijk, dan is dat weer de basis van jouw trainingen. Alles dus individueel afhankelijk van jouw omslagpunt, jouw trainingsdoel en jouw trainings- en herstelmogelijkheden. Na een inspanningstest bij EnergizeMe krijg je altijd een trainingsschema of trainingsadvies voor de eerste 6 weken. Onderstaand een voorbeeld:

Ervaringen met inspanningstesten
Onderstaand vind je enkele ervaringen van klanten die een inspanningstest bij EnergizeMe hebben gedaan:
"Tijdens de intake een inspanningstest gedaan om het omslagpunt te bepalen. Daarnaast voedingsadvies en een sportschema voor 6 weken gekregen met een zeer uitgebreid verslag. Inmiddels drie maanden verder en ik loop makkelijker en ben 5 kilo aan gewicht verloren. Het advies was nuttig en geeft voldoende houvast om dingen net iets anders te doen, zonder je hele leefstijl te moeten omgooien."Janet
"Dit najaar heb ik je leren kennen bij de veldtest en later gevolgd door een inspanningstest bij je eigen praktijk: Je bent serieus en deskundig. Je bent nuchter én hebt humor. Je gaat respectvol om met je "klant" en je legt uit wat je doet en wat de functie van iets is."Jan
"Dankzij de inspanningstest, ben ik bewuster geworden. Ik sport op hartslag, let op mijn ademhaling. Dankjewel Maarten voor je goede adviezen en je uitgebreide rapport." Guillaume
"Zonder de hulp van Maarten had ik die halve marathon niet gelopen. Ik wist precies op welke hartslag ik moest lopen."Niels
Inspanningstest aanvragen:
Wil jij een inspanningstest aanvragen of heb je vragen, dan kan dit via de contactpagina. Hopelijk tot ziens.