supercompensatie

Supercompensatie

Supercompensatie is een term die veel voorkomt in de sport. Het houdt in dat het lichaam na een sportieve activiteit zal herstellen tot boven het oorspronkelijk niveau.

Wat supercompensatie met energie te maken heeft, leg ik uit aan de hand van de supercompensatie-curve. Onderstaand is deze simplistisch weergegeven in een plaatje van Sportrusten:

supercompensatie

In de afbeelding geeft de horizontale lijn het huidige energieniveau weer. De golvende lijn geeft de trainingen weer. Wanneer je gaat sporten, daalt die lijn. Dat is niet zo gek. Het sporten kost energie. Als je goed uitrust, gaat de lijn
weer omhoog en krijg je iets meer energie dan je daarvoor had. Zo slim is ons lichaam. Je krijgt dus eigenlijk geen energie van het sporten. Je krijgt energie van de rust die je daarna neemt. Wielrenner Joop Zoetemelk zei het jaren geleden al:

‘De Tour win je in bed’.

En daar slaat Joop de spijker op zijn kop. Als je 3x per week slim sport, heb je een ideale balans tussen inspanning en ontspanning. Er zit steeds 36-48 uur tussen je sportmomenten en dat is perfect voor een goede opbouw van energie en conditie.

Je krijgt energie van de rust tussen de inspanningen. Het is dus belangrijk dat je na een training je
lichaam de tijd geeft om te herstellen. Ga dus niet 3, 4 of 5 dagen achter elkaar als een gek sporten. Zeker in de huidige maatschappij, met volle agenda’s, social media, e-mail en een vol sociaal leven, is het lastig om het lichaam écht rust te geven.

Op die manier kun je gemakkelijk roofbouw plegen op je lijf. Dat kan op veel manieren. Je sport te lang. Te ver. Te intensief. Je rust niet goed uit. Je eet niet goed.

Ik spreek bijvoorbeeld veel mensen met drukke banen, volle agenda’s, kinderen en hobby’s. Daarnaast willen ze wel graag 2-3x per week sporten. Vaak gaat dat sporten dan zo hard mogelijk. Dat voelt lekker. Dat voelt goed. En dat past het beste bij het tempo van de dag. Maar hiermee trek je de energievoorraden elke keer volledig leeg. Het lichaam krijgt niet de kans goed te herstellen voor de volgende training. Zonde. Want 36 uur later krijg je een energiedip.

Voor supercompensatie moet je wel wat doen en variëren

Er is nog een andere kant aan dit verhaal. Altijd hard of intensief sporten is niet goed voor je energiepeil. Maar altijd rustig sporten ook niet. Dan ga je niet vooruit. Je lijf heeft prikkels nodig en door te variëren geef je die prikkels. Je kan langer sporten. Korter. Langzamer. Intensiever. Je rust kan langer zijn. Of korter. Je kan andere sporten doen.
Variëren kan op allerlei manieren en is heel belangrijk voor een gezond energiepeil.