
Slaap en schermen
Ga je slapen? Doe al je schermen ruim op tijd weg.
Je lijf komt in de ruststand en je valt makkelijker en dieper in slaap. Als ik in 2007 na een lange werkdag en een voetbaltraining thuiskom, kruip ik in bed om daar nog even Pauw & Witteman te kijken. Rond 24.00 uur zet ik de televisie uit en probeer ik te slapen. Ik kom slecht in slaap. De dag spookt nog door mijn hoofd en ik weet dat morgen weer een drukke dag wordt.
Naast mij op het nachtkastje trilt mijn telefoon. Een mailtje. Zal ik nog even kijken? Of toch beter van niet? Ik kan de verleiding niet weerstaan en zie dat een collega van productie vragen stelt over de stilstand van een productielijn eerder die avond. Door mijn ‘bemoeienis’. Dat wordt morgen weer een lange vergadering. Rond 1.00 uur val ik in slaap. Dan kan ik gelukkig nog net 5 uurtjes slapen.
Tegenwoordig lig ik vroeger in bed.
Daarnaast laat ik mijn telefoon altijd beneden liggen en heb ik sowieso mijn e-mail-meldingen allemaal uitgezet. Op de slaapkamer heb ik geen tv meer. Op die manier worden mijn avonden rustiger, vooral in mijn hoofd. Voor het slapen probeer ik minimaal een half uur geen televisie meer te kijken en doe ik het liefst tien minuten een ademhalingsoefening.
In 2007 vind ik het nog stoer om te zeggen dat ik een avondmens ben. Dat ik makkelijk met zes uurtjes slaap kan. Inmiddels weet ik dat ik beter functioneer op iets meer (en betere) slaap.
Slaap en schermen: hormonen leptine & ghreline
Slecht slapen heeft invloed op de hormonen leptine en ghreline en de glucoseregulatie. Leptine onderdrukt eetlust en bij een laag gehalte in het bloed blijf je dooreten, ondanks dat je genoeg hebt gehad. Ghreline stimuleert het hongergevoel. Een hoog gehalte in het bloed zorgt ervoor dat je trek krijgt.
Uit onderzoek blijkt dat een nacht niet of slecht slapen niet zo’n ramp is. Wel krijg je de dag erna sterke voorkeur voor snelle suikers, koolhydraten en zout: koek, snoep, chips, etc. Heb je echter langdurig problemen met slapen? Dan heeft dit invloed op je hormoonsysteem en stofwisseling:
• Het hormoon ghreline neemt toe, waardoor je meer trek hebt.
• Het hormoon leptine neemt af, waardoor je niet goed voelt wanneer je genoeg hebt gegeten.
Daarbij kan slaapgebrek leiden tot chronisch verhoogde cortisolspiegels. Wat weer zorgt voor vetopslag. Minder slaap geeft dan ook een grotere kans op overgewicht.
Blauw licht: melatonine
De reden dat ik geen televisie meer op mijn slaapkamer heb, ik eerder stop met televisie kijken en mijn telefoon beneden opberg, is het blauwe licht van de schermen. Slaapexperts geven aan dat goed slapen gepaard moet gaan met op tijd stoppen met werken en schermen. Liefst twee uur voor we naar bed gaan. Blauw licht remt het slaaphormoon melatonine. Dit is een lichaamseigen hormoon, waardoor je sloom en slaperig wordt als het donker is. Met schermen verstoren we dit natuurlijke ritme.