Bananenpannenkoeken: perfect ontbijt in het weekend

“Bananenpannenkoeken? Waarom zou je dat nou maken?”

Robin kijkt mij aan alsof zijn baas hem net ontslagen heeft. En dat zou een schok zijn. Hij houdt van zijn werk.

“Nou het hoeft niet hoor, maar het zorgt voor wat variatie als je in het weekend iets meer tijd hebt en het past goed bij mijn kijk op voeding:

  • 3 volle maaltijden per dag, geen tussendoortjes.
  • Minder koolhydraten.
  • Meer vet.
  • Meer verse groenten en fruit.

Het is dus een gezond alternatief en super lekker.”

“Mmm, hoe maak je dat dan?”, bromt Robin. Ik vertel:

Bananenpannenkoeken

Per persoon heb je in elk geval de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 eieren
  • 1 banaan (liefst een wat oudere)

Daarna is het heel makkelijk:

Doe de 2 eieren in een kom en prak de banaan er doorheen. Eventueel kun je dit met een staafmixer doen. Doe dan een klontje roomboter in een pan en schenk wat beslag in de pan. Maak kleine rondjes, zodat kleine bananenpannenkoeken ontstaan. Als de bovenkant gestold is draai je de bananenpannenkoek om en bak je deze kant nog 1-2 minuten.

Als de basis klaar is leg je de bananenpannenkoeken op een bord. Dan wordt het leuk, want je kunt er eindeloos veel lekkere, vette en/of gezonde dingen aan toevoegen. Hier een optie: doe er een klein beetje kwark, aardbeien, blauwe bessen en kokosrasp overheen. Als je het geheel nog iets steviger wilt maken kun je nog wat walnoten toevoegen.

Uiteraard kun je hier prima mee variëren. Banaan gaat goed met:

  • Zuivel: Yoghurt, zure room en kwark. Ook kun je experimenteren met creme fraîche, mascarpone, amandelroom, geitenyoghurt en amandelroom.
  • Noten: Pinda, hazelnoot, amandel, macadamia, cashewnoten, pecannoten en walnoot.
  • Kruiden: Vanille, kaneel, rozemarijn, citroengras en munt.
  • Fruit: Kiwi, gember, ananas, sinaasappel, abrikoos, kokos, mango, blauwe bes, passievrucht, aardbei en appel.

“Het klinkt lekker, maar dat recept geef ik wel aan mijn vrouw. Ik haat koken.” Robin is overtuigd van de smaken, maar niet van het ‘werk’ in de keuken.

“Probeer het eens. Ik ben ook geen kok, maar dit is echt een makkie.”

“Ik kijk wel even.” Zegt Robin twijfelachtig.

Ga jij het wel proberen? Laat je mij weten hoe het smaakt?

Over de schrijver
Ik ben Maarten de Jong. Oprichter van EnergizeMe. Ik help jou aan meer energie, minder stress, meer focus, betere slaap en een gezond gewicht. Hoe? Met ademhalingsoefeningen, slim sporten en verstandiger eten. Ik ben ademcoach, sportvoedingsadviseur en expert in duursport. Maar ik ben geen ‘gezondheidsfreak’. Ik ben dol op Leffe Blond. En chocolade M&M’s zijn mijn favoriet bij de koffie. Ik heb ook écht weleens stress. Juist daarom probeer ik fit te blijven. Want met een fit lijf en een scherp brein is alles wat je doet veel leuker. Je werkdagen zijn effectiever, je kunt je beter concentreren en je hebt meer energie. Ook ná een lange werkdag en in het weekend.
Reactie plaatsen