6 voedingstips tegen stress

Stress. Het leeft meer dan ooit.

Ik spreek in mijn omgeving veel mensen die juist nu extra stress ervaren.

Dat is ook niet zo gek. Sommigen werken bijvoorbeeld in de zorg of in een ander vitaal beroep. Anderen werken veel thuis, waar ook de kinderen thuisonderwijs krijgen en de partner ook een werkplek opeist. Daarnaast maken mensen zich zorgen. Om de ouders en grootouders. Om de eigen gezondheid. Of om de wereld. Dat werkt allemaal stress-verhogend.

En stress is op zich niet zo erg. Als het maar niet te lang duurt. Om beter met stress om te gaan geef ik mensen in mijn praktijk dagelijks tips over ademhaling, sport en voeding. Inderdaad, ook met je voeding kun je dingen doen om de stress wat te verlichten.

Ik geef je hier 6 voedingstips tegen stress:

Tip 1. Eet groenten & fruit

Misschien een open deur, maar bij stress is dit nog relevanter. In groenten en fruit zitten mineralen en vitamines en die hebben we keihard nodig voor allerlei processen in ons lichaam. Als we veel stress ervaren ligt ons verbruik van vitamines en mineralen een stuk hoger. Met name vitamine A, het Vitamine B-complex, en magnesium hebben we dan snel tekort. Die laatste 2 vind je terug in veel groenten en fruit.

Er zijn 8 verschillende soorten vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12) en om deze allemaal binnen te krijgen is het zaak om gevarieerd te eten. Veel soorten zitten in groenten en ook fruit. Anderen vind je bijvoorbeeld weer in varkensvlees, aardappelen en peulvruchten.

Magnesium zit bijvoorbeeld weer veel in bladgroenten, broccoli, banaan en avocado. Maar je vindt het ook in noten, peulvruchten, volkoren producten, vlees en vis.

Ook naar de relatie tussen stress en vitamine C is inmiddels onderzoek gedaan. En het lijkt erop dat vitamine C helpt bij de bestrijding van stress, omdat het de cortisolspiegels (cortisol is een stresshormoon) in het bloed zou verlagen. Producten met veel vitamine C zijn bijvoorbeeld paprika, sla, tomaat, sinaasappels, mandarijn, citroen, aardappelen, kiwi, aardbeien, frambozen, zwarte bessen en meloen.

Tip 2. Eet meer vers. Minder voorverpakt.

6-voedingstips-tegen-stress (1)

In voorverpakte producten zoals kant-en-klaarmaaltijden, soepen, chips en sauzen zitten e-nummers. Met name het E621 (MSG) zou negatieve gevolgen hebben op stress. Dat komt doordat E621 de serotoninehuishouding ontregelt. En serotonine is weer een belangrijk ‘gelukshormoon’ dat in de darmen wordt aangemaakt en zorgt voor de aanmaak van melatonine, wat helpt bij een goed slaapritme. Serotonine maakt ons daarnaast flexibel en optimistisch.

Tip 3. Eet meer vet

6-voedingstips-tegen-stress (2)

Eerder heb ik al een blog geschreven over de voordelen van vetter eten voor 24Kitchen. Maar bij stress komen daar extra voordelen bij. Zo bevat vette vis (zalm, makreel, haring) namelijk omega-3-vetzuren en vitamine A.

Omega-3-vetzuren worden ook wel een ‘natuurlijk antidepressivum’ genoemd, omdat het maakt dat je meer plezier kunt ervaren. Het is erg goed voor ons brein, omdat het onze hersencellen soepeler maakt en de cellen zo beter met elkaar kunnen communiceren.

Vitamine A is ook heel belangrijk. Bijvoorbeeld voor goed zicht in de duisternis, een gave huid en mooi haar. Dit vind je verder ook in lever, ei, melkproducten en boter.

Tip 4. Eet chocola

Misschien wel een van de leukste voedingstips tegen stress.

Ook over de voordelen van chocolade schreef ik eerder een blog voor 24Kitchen. Chocola is niet alleen lekker: het maakt letterlijk gelukkig. Suikers, vetten en cacao in chocola zorgen er namelijk voor dat je lichaam endorfine aanmaakt, het stofje dat voor een blij en gelukkig gevoel zorgt en de aanmaak van adrenaline (een ander stresshormoon) stopt.

Tip 5. Drink minder alcohol

6-voedingstips-tegen-stress (3)

Alcohol werkt eerst cortisol verlagend en dat voelt ontspannen. Tot zover geen probleem. Maar op de lange termijn activeer je juist stress. Als je bijvoorbeeld in de avond wijn of bier drinkt dan moet dat in de nacht afgebroken worden. Je lichaam herkent het als een giftige stof en wil dit direct afvoeren. Dat is stressvol voor het lichaam en heeft negatieve invloed op je nachtrust.

Tip 6. Drink minder koffie

Koffie bevat cafeïne en dat stimuleert de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Ook kan het ervoor zorgen dat je minder goed slaapt. Mijn advies; neem vooral in de ochtend 2-3 bakken en mijd koffie in de middag en avond.

Natuurlijk zijn dit veel voedingstips tegen stress. Kijk welke voor jou goed werkt en pik die eruit. Je kunt natuurlijk ook andere dingen aanpakken om stress te verlagen, zoals ademhalingsoefeningen of meer sport en bewegen! Daarover vind je meer in mijn gratis e-book. Succes en ‘keep safe’ de komende tijd.

Over de schrijver
Ik ben Maarten de Jong. Oprichter van EnergizeMe. Ik help jou aan meer energie, minder stress, meer focus, betere slaap en een gezond gewicht. Hoe? Met ademhalingsoefeningen, slim sporten en verstandiger eten. Ik ben ademcoach, sportvoedingsadviseur en expert in duursport. Maar ik ben geen ‘gezondheidsfreak’. Ik ben dol op Leffe Blond. En chocolade M&M’s zijn mijn favoriet bij de koffie. Ik heb ook écht weleens stress. Juist daarom probeer ik fit te blijven. Want met een fit lijf en een scherp brein is alles wat je doet veel leuker. Je werkdagen zijn effectiever, je kunt je beter concentreren en je hebt meer energie. Ook ná een lange werkdag en in het weekend.
Reactie plaatsen