‘Ik krijg die laatste paar kilootjes er maar niet af.’
Luuk kijkt mij hoopvol aan.
Ik ken Luuk al jaren en hij is de laatste vijf jaar steevast slanker geworden. Heel knap eigenlijk. Hij heeft een drukke baan, twee kinderen en een overvolle agenda. Toch heeft hij tijd gemaakt om te werken aan zijn gezondheid. Hij loopt hard en let op zijn voeding. Maar die laatste drie kilo frustreren hem.
‘Hoeveel boterhammen eet je tussen de middag?’ vraag ik. ‘Vijf’, antwoordt Luuk.
‘Misschien helpt het om het aantal boterhammen wat te minderen en je broodbeleg wat voller en vetter te maken. Ik snap dat je geen salades of een omelet gaat staan maken om zes uur ’s ochtends, maar als je vijf belegde boterhammen vervangt door twee VET belegde volkoren boterhammen, gaan die laatste paar kilo’s ook vast lukken.’
‘Maar vet is toch ongezond?’
‘Dat is wat achterhaald. Je kunt genoeg gezonde vetten op je brood doen, waardoor je uren verzadigd bent. Die vijf dun belegde boterhammen zorgen er juist voor dat je snel weer honger krijgt.’
Voor Luuk en de mensen die zich in zijn verhaal herkennen: vijf lekkere manieren om je boterhammen vet te beleggen. Ik ben geen Gordon Ramsay in de keuken (niet qua koken, wel qua vloeken misschien), maar dit kan iedereen en is voor elke werkdag een mooie variatie.
5 vet belegde boterhammen voor op het werk
1. Avocado/ Ei
Doe tussen twee volkoren boterhammen een halve avocado en een gekookt ei.
Je kunt er altijd wat oude kaas, sla of kruiden overheen doen. Dat geeft nog meer smaak. Met dit broodje zit je gegarandeerd vijf uur vol. En de avocado is inmiddels bijna ‘heilig‘ verklaard. Terecht. Gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. De avocado heeft het allemaal.
Hij is een beetje de macho onder de vruchten ;-).
2. Zalm/ Mayo
Twee volkoren boterhammen met 100 gram zalm en een klodder mayonaise. Klinkt goed toch?
Mogelijk af te toppen met een beetje vers gemalen peper, sla, tomaat, augurk, kappertjes en/ of kruiden. Zalm bevat ook veel ‘goede’ vetten en zo heb je alvast één van de twee geadviseerde ‘vette vismomenten’ per week binnen.
Naast goede vetten bevat zalm ook vitamine D en selenium. Vitamine D helpt bij de opname van calcium en fosfor. Bij jongeren in de groei helpt het bij het vastleggen van dit calcium in de botten en het gebit in de groei. Voor de ouderen helpt het bij het voorkomen van botontkalking.
3. Brie/ walnoot
Natuurlijk een klassieker en makkelijk mee te nemen naar je werk. Doe een paar dikke plakken brie tussen je boterham en top het af met walnoot en rucola. Ik vind het heerlijk om ook hier wat mayonaise op te doen.
Als op je werk een tosti-ijzer hebt staan, kun je hem natuurlijk ook warm serveren.
Brie bevat veel vetten, eiwitten, vitamines en mineralen (calcium & selenium). Het bevat veel verzadigde vetten en ook natrium, dus eet dit broodje niet elke dag :-).
4. Tonijn
Dit broodje is misschien al wat meer gedoe, maar hij is wel erg lekker. Dus ik zet hem er toch bij.
Neem een half blikje tonijn, laat het uitlekken en mix het met een beetje mayonaise, augurk, ui en peper. Roer goed door en smeer het op je brood. Een beetje sla maakt het helemaal af.
Tonijn is rijk aan eiwitten en gezonde vetten.
5. Italiaans
De Italiaanse keuken is misschien wel de beste. Besprenkel de broodjes met wat extra virgine olijfolie. Snij een bolletje mozzarella in plakjes en leg die erop, samen met cherrytomaat, basilicum en peper. Voor liefhebbers van vlees; je kunt er een plakje Spinata Romana aan toevoegen voor extra smaak.
Heb jij nog ideeën voor een vet belegde boterham? Ik ben benieuwd.
Ennuh, eet smakelijk!
Waarom ben ik altijd zo moe ná mijn werk? > EnergizeMe
op 19 Feb 2020Coronastress: 14 tips om de dag door te komen > EnergizeMe
op 25 Mar 2020